Pashmina
!

Wat is Pashmina?

Het word “pashmina” wordt tegnwoordig gebruikt als verzamelnaam voor shawls van een hoge kwaliteit. Officieel mag je een shawl alleen een pashmina noemen, als hij van achte “pashmina wol” is gemaakt. Maar daar houdt bijna niemand zich meer aan. Een pashmina is een synoniem geworden van een prachtige shawl vaak met indiase motieven als versiering. Zo’n sjaal is een aanwinst voor iedere garderobe.

Mooie voorbeelden van dit soort shawls zijn te koop bij www.shawls-online.nl

De pashmina shawl heeft stijl en klasse. Het is een shawl (ook wel sjaal genoemd) die heerlijk draagt en makkelijk als mode accessoire te combineren is met elke outfit. Eigenlijk mag een shawl nooit ontbreken in de garderobe en zou iedereen er een paar in huis moeten hebben. Het is namelijk heerlijk voor koudere dagen om hem lekker om je heen te slaan, of te gebruiken als extra decoratie. Daardoor is een shawl niet alleen geweldig om te hebben, maar nog leuker om te geven. Zo’n cadeau komt namelijk altijd van pas en je kunt er niet genoeg van hebben en van krijgen.

Het woord pashmina is afgeleid van het Perzische woord pashm, dat wol betekent. Deze wol wordt geschoren van de onderbuik en nek van de speciale berg geit; die dan ook wel de pashmina geit wordt genoemd. Deze geit leeft op hoogtes in de bergen in het noorden van India en in Nepal vanaf zo’n 4000 meter hoogte. Om zich te beschermen tegen de kou ontwikkelen de geiten lekker dikke haren, waarvan die op de buik en de kin de zachtste zijn. Alleen deze haren worden gebruikt voor de productie van de beroemde pashmina shawl. Vaak wordt er wel wat zijde toegevoegd aan de pashmina wol, wat de draagbaarheid en duurzaamheid bevordert.