De geschiedenis van de shawl
Waar komt de shawl precies vandaan?

De productie van shawls wordt gedaan in fabrieken in en rond Srinagar, dat ligt in het noorden van India in de bergen van Kashmir. De regio Kashmir staat bekend om zijn goede kwaliteit wol; ook wel cashmere genaamd. Door de kwaliteit van de wol, die we rechtstreeks inwinnen van de geiten die op de Kashmir hoogtes lopen, is dit gebied traditioneel een volk van handelaren in wol producten geweest.

De eerste officiƫle documenten die gevonden zijn dateren van de 7e eeuw; een pelgrim Xuanang heeft over de shawls naar huis geschreven en roemde de kwaliteit. Maar dit waren natuurlijk hele primitieve shawls die we niet kunnen vergelijken met de shawls die wij vandaag de dag kennen.
Pas in de 15e eeuw begon het productie proces pas echt vorm te krijgen en de theorie bestaat dat de Sultan Zain-Ul_Abidin (1420-1470) de wevers de mogelijkheid en kennis heeft gegeven om zich echt te ontwikkelen. De latere keizer, Mughal Akbar (1526-1605) was een fervent fan van de shawl en droeg de shawl dan ook bijna dagelijks waardoor de shawl binnen India een grote hit begon te worden.

Het duurde echter tot de 17e eeuw voordat de productie op grote schaal plaats vond. In die tijd was het gebruikelijk dat belangrijk bezoek aan India een sjaal mee kreeg als souvenir. Vooral de Sultan van Delhi, Muhammad bin Tughlaq, heeft een hoop shawls uitgedeeld aan zijn bezoek. Die mensen namen de shawls mee terug naar hun eigen land, waar de shawl een onmiddellijk succes kende.